9 креативни и ефективни обуки за вработените и развојни идеи

Иницијативите за обука и развој се важни затоа што тие помагаат да се осигура дека вашиот персонал постојано се подобрува и ги одржува нивните тековни вештини. Тие исто така се одличен начин за зајакнување на задржувањето на вработените. Кога инвестирате во своите вработени, тие се чувствуваат ценети и се со поголема веројатност да останат во компанијата.

За жал, многу сопственици на мали претпријатија немаат буџет за големи семинари или работилници, така што претпоставуваат дека професионалниот развој спонзориран од компанијата е едноставно недостапен. За жал, ова е често на штета на нивниот бизнис, и нивната крајна линија.

Добрата вест е, дури и ако немате длабоки џебови како една голема корпорација, можете апсолутно да ги зголемите вештините на Вашите вработени – без плаќање високи цени на курсеви или конференции.

Еве како да ги едуцирате Вашите вработени без да инвестирате многу:

 1. Искористете ги предностите од индустријата

  Професионалните организации нудат богатство образовни програми и содржини, како што се webinars, блог постови и бели документи за бизнис теми, а голем дел од тоа е бесплатно. Допрете во членство со организации од Вашата област или индустрија за да пристапите до бесплатни webinars за теми како што се планирање и анализа на работната сила. Тие можат да ви помогнат да бидете во тек со актуелните теми и деловните стратегии. Можете да најдете образовни содржини за речиси секоја индустрија и дисциплина таму. Најмногу, можеби ќе треба да платите номинална такса за годишна претплата или членство, но ќе имате пристап до релевантни содржини.

 

 1. Организирајте книжевен клуб или форум за вработените

  Ова е забавен начин да ги споделите најновите идеи во Вашата индустрија, а да ги запознавате другите членови во Вашата компанија подобро. Гласајте за некоја книга или тема за која сакате да разговарате и редовно да се среќавате – можеби еднаш неделно, или месечно – да разговарате за тоа. Овој тип на програма има многу предности: Ги поттикнува вработените од различни тимови или одделенија да се здружат, помагајќи им автоматски да учат за други улоги во компанијата и да постигнат еден вид “органски” вкрстена обука. Плус, чини без ништо да се имплементира, особено ако добиете книги од локална библиотека или професионална размена на книги.

 

 1. Воспоставување на менторска програма

  Некои од најдобрите тренери се веќе во џебот на задниот дел: Вашата моментална работна сила. Поставете менторска програма за пристап и споделување на нивната мудрост. Пар вработени познавања во предмет со други кои треба да ги подобрат своите вештини. На пример, искусен менаџер кој знае за управување со проекти може да го менторира вработениот да преземе покомплексни проекти.

 

 1. Поканете експерт од Вашата мрежа

  Контактирајте со Вашата мрежа на деловни соработници и клиенти за експерти кои ќе бидат подготвени да разговараат со Вашите вработени. На пример, да речеме дека еден од твоите професионални контакти е фанатик во управувањето со времето. Ако побарате од него или неа да зборува со Вашите вработени, веројатно ќе бидат поласкани од понудата, а Вашите вработени ќе научат нешто ново. Вашиот контакт може исто така да ја врати користа со тоа што ќе побара од вас или некој од Вашата компанија да ги достават до своите вработени или колеги, што на крајот може да доведе до нов бизнис за вас. Тоа е win-win ситуација.

 

 1. Стартувајте “ручек и учење”

  Ако добиете добар одговор од разговорот или презентацијата на вашиот експерт, размислете за тоа да биде редовен настан. Многу компании имаат успех да понудат образовни програми за време на ручекот – најчесто се нарекуваат “ручек и учење”. Обезбедувате ручек или замолете ги Вашите вработени да ја направат кафеавата торба. Ручекот и учењето се популарни затоа што прават паметно користење на времето на вработените и не го прекинуваат зафатениот работен ден.

 2. Разгледајте нови платформи

  Новите комуникациски платформи продолжуваат да го револуционизираат начинот на којшто учат. Сега, можете да одите на YouTube во секое време за да добиете брза, петминутна презентација од експерт во Вашето поле. Слично на тоа, TED Talks опфаќа речиси секоја тема под сонцето, а LinkedIn Learning нуди илјадници онлајн курсеви за различни деловни, креативни и технички теми. Иако обично слушаме подкасти за забава, тие се повеќе се симнуваат за образовни цели. Бидејќи тие се достапни во секое време од било каде, тие ги отстрануваат сите логистички бариери за личен развој.

 

 1. Не ги игнорирајте испробаните и вистинските

  Сеуште има вредност во некои старомодни образовни пристапи. Трговските списанија се сигурен извор на вести и трендови во индустријата, а повеќето исто така имаат онлајн присуство. Исто така, Toastmasters, организација која е околу повеќе од 90 години, обезбедува ниска цена за обука на вработените во јавното говорење и лидерство, а во некои случаи дури и ќе прилагоди програма на лице место за вас.

 2. Унапредете го она што веќе го правите

  Кога размислувате како да ги подобрите Вашите програми за обука и развој, немојте толку брзо да се фокусирате на она што не го правите. Ако копате малку подлабоко, најверојатно ќе откриете дека веќе обезбедивте одредено ниво на неформална обука и развој на вработените, како што е менторството или обуката на работното место. Можеби само треба да ги подигнете оВие напори заедно и да ги испратите во формална програма со некоја конзистентност.

 

 1. Откријте скриен талент

  Направете малку истражување и дознајте повеќе за интересите на Вашите вработени, хоби и експертиза. Може да се откријат вработените со вредни вештини што можат да ги учат другите. Почитувани високи извршни директори може да предаваат семинар за лидерство, или вашиот ИТ експерт може да води работилница за нова софтверска програма неодамна имплементирана. Да размислите и да се обидувате да регрутирате вработени кои се квалификувани и имаат интерес да придонесат за напорите за обука и развој на Вашата компанија. Ова обезбедува тековен и иден раст во рамките на компанијата, а на вработените им дава можност да изградат барани лидерски вештини.