7 начини како да го промовирате Вашиот бизнис онлајн бесплатно

Можеби немате пари за да потрошите за маркетинг во раните фази на Вашето стартување, но тоа не значи дека нема ефективни начини да го истакнете Вашиот бренд.

Пред интернетот, малите бизниси имаа само неколку начини да ги продаваат своите производи поевтино, преку методи како печатење флаери или спонзорирање на мали локални настани. Сега постојат неограничени можности на интернет – Вие само треба да знаете каде да погледнете.

Еве седум начини да го промовирате Вашиот бизнис онлајн кои нема да ве чинат ништо:

1.Користете ги трите големи локални сервиси за бизниси

Регистрирањето на Вашиот бизнис со Google Places овозможува да се најде полесно во пребарувањата на Google и се појавува на Google Maps. Се што треба да направите е да го пополните формуларот и да се регистрирате, а потоа да го потврдите Вашиот бизнис преку нивниот процес на потврдување, што може да се направи или со телефонски повик или пошта. Yahoo! исто така има голема база на податоци за бизниси наречени Yahoo! Local. Слободно е, и секако вреди неколкуте минути што е потребно за да се постави. Мајкрософт Бинг има слична услуга за која е лесно да се регистрирате.

2.Користете ги социјалните медиуми

Социјалните медиуми не се само алатка за добивање изложеност – сега станаа неопходно алатка за инвестирање за секој бизнис. Можете да врзете реклами и понуди на Вашата страница на Фејсбук и да имате директен канал со Вашите клиенти на Твитер. Вмрежување на LinkedIn – и на лично ниво и на ниво на компанија – може да биде уште еден начин да му помогнете на стартап.

3.Започнете со блог

Блогот не само што им помага на Вашата компанија да го изложи името преку следбеници, туку е и начин да се поврзете со Вашите потрошувачи подиректно. Но запомнете дека еден од главните клучеви на блогирањето е да го ажурирате Вашиот проток толку често колку што можете. А заклучен, напуштен блог вреди ништо.

4.Ставете мултимедија на YouTube и Flickr

YouTube обезбедува бесплатен начин за дистрибуирање на креативни промотивни видеа, но за да успеете мора да поставите содржина што луѓето сакаат да ја видат и е релевантна за Вашиот бизнис – едноставна реклама нема да работи. Профилот на Flickr исто така може да ви помогне со тоа што ќе ви дадете едно место за да ги компајлирате сите фотографии за Вашиот бизнис и ќе ви овозможат да вршите врски со Вашиот веб-сајт.

5.Оптимизирајте ја Вашата веб-страница на компанијата

Оптимизацијата не може да се потцени во светот на константното пребарување. Земете книга или онлајн водич за оптимизација и бидете сигурни дека Вашиот сајт е подготвувен за ефикасноста на пребарувачите.

6.Соопштенија за медиумите

Секој пат кога Вашиот бизнис прави нешто ново, не двоумете се да испратите порака за соопштението – можеби луѓето ќе се заинтересираат. Тие се моќен медиумски алат за користење за да помогнат во генерирање на публицитет, а бесплатна дистрибуција на нив е бонус. Постојат десетици веб-страници таму што можете да ги користите за Вашите соопштенија за печатот, како што се PRLog и 24/7 Соопштение за медиумите.

7.Придружете се кон релевантната онлајн заедница

Секоја област на работа има интернет-заедници на кои може да се вклучите. Но, само да се регистрирате за форум и да ги објавувате еднаш во некое време за Вашиот бизнис, не е од корист за никого, и најверојатно само ќе ги нервира луѓето. Активно придонесувај и гради пријателство со заедницата, додека го чуваш бизнисот надвор од него. Пасивно промовирајте го Вашиот бизнис со ставање линк во Вашиот потпис или споменување само кога контекстот е соодветен.