5 навики за успешен менаџмент на вработените

Многу различни атрибути може да дефинираат успешна компанија, од капитализација и извршување до лидерство и технологија. Меѓутоа, најуспешните компании имаат една заедничка работа, а тоа се вработените кои се чувствуваат ангажирани и ценети. Вработените кои се задоволни од нивната работа имаат големо влијание врз растот и успехот на Вашиот бизнис.
Како можете да ги мотивирате своите вработени дури и кога се под притисок или се соочуваат со долги часови за да ги постигнат целите на компанијата? Обидете се да ги вклучите овие пет навики на Вашето работно место:

1. Утрински рутини

Како и да завршил денот вчера за Вашиот тим, започнете го секое утро позитивно. Малите нешта можат да поминат долг пат за да се изгради ангажман на вработените, како што е појадок во канцеларија или круг на таи чи.
Можете ли да имате музика во Вашиот бизнис? Нека секој вработен има утро како назначен диџеј. Тие ќе го дадат ритамoт на денот и ќе ги запознаат своите соработници преку нивните плејлисти.
Потоа, впуштете се во утрински разговор, па вработените можат да посочат било какви проблеми или пречки со кои се соочиле претходниот ден и идеи. Проблемите може да се трансформираат во моќни искуства за учење кои го забрзуваат растот на бизнисот.

2. Поставете цели

Охрабрете ги Вашите вработени да направат листа на цели што сакаат да ги постигнат, и за нивната работа со Вашата компанија и лична кариера, како и во нивниот личен живот. Треба да се нагласи дека оваа листа треба да биде на високо ниво, а не долга листа за перење на работи кои треба да се направат.

Целите поврзани со работата би можеле да се движат од продажба на одреден број производи на ден, носење нов бизнис, па дури и да бидат способни да управуваат со аспект на бизнисот без Вас. Личните цели можат да бидат центрирани на личен развој, како што се здравјето и образованието, и двете можат да имаат корист и за бизнисот.3. Дозволете им на вработените да талкаат

Подигнувајте ја креативноста на Вашиот вработен секој ден, овозможувајќи им да се расејуваат. Но, не со технологија. Експертите велат дека одвлекувањето не треба да вклучува повеќе време на екранот или на социјалните медиуми. Наместо тоа, охрабрете ги Вашите вработени да земат кафе или чај заедно или да прошетаат низ зградата.

На вработените им треба време да градат односи едни со други за да изградат култура и удобност. Скитањето може да помогне да се пробие преку стрес или ментални блокади на патиштата што ги спречуваат од завршување на задачата.

4.Прославете го успехот

Велејќи “добра работа” кога минувате покрај бирото на вработениот е плус – всушност, тоа е клучен дел од оваа рутина за деновите кога сте во канцеларија. Но, тоа не е доволно. Мора да се изгради култура на признание што ќе Ви овозможи да ги прославите достигнувањата на вработените.

Немојте само да именувате некој вработен на неделата или на месецот: Кога ќе ја дадете наградата, кажете им на сите вработени конкретно што го направил вработениот и кои се целите кои сакате Вашиот бизнис да ги достигне. Направете го тоа навика, и други вработени ќе почнат да бидат како тие, исто така, можат да направат придонеси кои се важни.

5. Балансирајте ја работата и животот

Билансот е важен за сите животни настани, позитивни и негативни: квалификуван работник кој е нагласен поради грижата за постар родител можеби нема да може правилно да придонесе за целите на Вашиот бизнис. Тој фокус може да се подобри ако можете да го продолжите времето на флексибилност или времетраењето, платеното или неплатеното време.

Управувањето со мал бизнис е тешка работа, но ако имате време да ги мотивирате своите вработени, нема да го управувате самостојно.