Финансиски решенија за сопственик на мал бизнис

Финансиски решенија за сопственик на мал бизнис

Исто како поединците кои подготвуваат листа на новогодишните планови за да го насочат својот живот во посакувана насока, така сопственикот на малото претпријатие треба да ги направи плановите со што ќе ја направи за успешна предстојната финансиска година.

Но, од каде да почнам? Со основите, се разбира. Еве четири финансиски планови кои можете да ги направите за вашиот бизнис секој јануари:

Јас ќе подготвам реален буџет

Првиот чекор за обезбедување на успех за вашиот бизнис е поставување на реален буџет – не преценувајте го вашиот приход и потценувајте ги вашите трошоци. Ризикот да се справите со финансискиот недостаток станува реалност. Многу е подобро да се прифати скромниот пристап и да се ажурира буџетот на претпријатието на квартална основа. Исто толку важно како и поставувањето на буџетот? Придржувајте се до него!

Јас подобро ќе управувам со готовинскиот тек

Мора да останете на врвот на готовинскиот тек на бизнисот. Ова значи да се осигурате дека ќе бидете платени на време и ќе ги плаќате доверителите на време. Ако доцните во испраќањето на фактури, приливот на пари во вашиот бизнис ќе биде спорадичен и бавен. Задоцнети сметки од ваша страна ќе се натрупаат и не само што ќе ја повредуваат вашата репутација, туку и вашата банкарска рамнотежа. За полесно следење на готовинскиот тек, поставете дебитни налози што ќе ги преземат и направат плаќања на договорените датуми.

Ќе ги проценам сите трошоци

Сопствениците на бизниси имаат за тенденција да се фокусираат на големи трошоци, како што се напори за рекламирање, при проценка на главните трошоци. Но, малите трошоци, како што се комунални услуги, често имаат големо влијание на крајна линија и не треба да бидат заборавени. За да проверите каде вашиот бизнис троши премногу пари, следете ги сите трошоци за еден месец. Потоа користете ги наодите за да направите прилагодувања. Со тоа на почетокот на годината ќе започнете бизнис со добра забелешка.

Ќе го намалам моето лично трошење

Доколку мислите дека вашите лични навики на трошење не влијаат на вашиот бизнис би било многу погрешно. Постојат многу сопственици на бизниси кои паѓаат во стапица на живеење раскошен начин на живот, што ги наведува да се намалат заштедите на компанијата за да им помогнат да стигнат до крајот на месецот. Ќе направите на вашиот бизнис и вработените големи штети доколку почнете да го правите тоа. Значи, задржете ги вашите лични трошоци под контрола и секогаш ќе останете на десната страна на вашиот сметководител.

Секој бизнис е различен, па прилагодете ги овие правила за да ви одговараат на конкретниот бизнис и додадете во својата листа да се грижите за области кои се од особена важност за вашата компанија. Не оставајте лични бизнис правила зад себе – важно е и да се развивате.