Тука можете да ги најдете информациите кои Ви се потребни за финансиското работење на Вашата компанија.

Тактики за да избегнете намалување на цените

Многу мали бизниси се чувствуваат дека се под притисок за да ги намалат цените. Тоа може да дојде кога конкурент со пониски цени се појавува на Вашиот пазар, или кога Вашата …

Posted in Финансии | Comments Off on Тактики за да избегнете намалување на цените

Шест основни совети за успешно буџетирање на мал бизнис

Бидете реални Основа на секој буџет е проценка на приходите на бизнисот. Колку е попрецизна проценката на приходите, толку е посилен и корисен буџетот за сопственикот на компанијата. Ван Билсон вели …

Posted in Финансирање | Comments Off on Шест основни совети за успешно буџетирање на мал бизнис

Креирање на финансиски план

Кога го правите бизнис планот, финансискиот план може да се чувствува како најзастрашувачки дел. Ако сте како повеќето сопственици на бизнис, веројатно не сте отишле на училиште по бизнис или …

Posted in Планирање, Финансиски план | Comments Off on Креирање на финансиски план

Начини за финансирање на стартап бизнисите

Ставањето на сите јајца во една кошница никогаш не е добра деловна стратегија . Ова е особено точно кога станува збор за финансирање на нов бизнис. Не само што ќе се диверзифицираат изворите на …

Posted in Финансирање | Comments Off on Начини за финансирање на стартап бизнисите

5 клучни елементи на финансиска анализа

Финансиското здравје е еден од најдобрите показатели за потенцијалот на Вашиот бизнис за долгорочен раст. Неодамнешната анализа на финансиските здравствени анализи на Федералната резервна банка на Чикаго покажува дека сопствениците …

Posted in Финансиски анализи | Comments Off on 5 клучни елементи на финансиска анализа

6 чекори за ефикасна финансиска анализа

За секој финансиски професионалец, важно е да знае како ефикасно да ги анализира финансиските извештаи на фирмата. Ова бара разбирање на три клучни области: Структурата на финансиските извештаи Економските карактеристики …

Posted in Финансиски анализи | Comments Off on 6 чекори за ефикасна финансиска анализа

Зошто на еден бизнис му се потребни финансии и извори на финансирање

Финансиите се однесуваат на извори на пари за бизнис. Финансиите се потребни  за: започнување на бизнис, на пример, плати за простории, нова опрема и рекламирање водење на бизнисот, на пример, да има доволно пари за …

Posted in Финансирање | Comments Off on Зошто на еден бизнис му се потребни финансии и извори на финансирање

Даноци

Во почетокот на 90-тите години, со воведување на новиот економски систем во Република Македонија, се воведе и нов фискален систем, заснован на принципите на пазарна економија, приватна сопственост, самостојност на …

Posted in Даноци, Даночни обврски | Comments Off on Даноци

Проценка на финансиската состојба на Вашата компанија

Може да мислите дека поради тоа што имате добри книговодствени и сметководствени процеси  и дека Вашиот паричен тек е под контрола , па можете да се опуштите и да се одморите. За жал, би погрешиле. Ова …

Posted in Финансии | Comments Off on Проценка на финансиската состојба на Вашата компанија

Фискализација и регистрирање на готовинските плаќања

 Дали имате обврска да издавате фискални сметки? Доколку вршите промет на добра и промет на услуги за кој плаќањето не се извршува  по банкарски  пат, односно се вршат готовински плаќања, …

Posted in Сметководство | Comments Off on Фискализација и регистрирање на готовинските плаќања

ABC Анализа – 80/20 правило

ABC – анализа дава брз и едноставен преглед на асортиманот во еден малопродажен објект или големопродажен бизнис. Но, може да се користи и во сите подрачја на Вашиот бизнис кога …

Posted in Финансиски анализи | Comments Off on ABC Анализа – 80/20 правило

Бизнис совети – пресметајте ја вредноста на постојаните и новите клиенти

Во основа има три начини за да се развие бизнисот, имено: со добивање на нови клиенти со зголемување на уделот во паричникот со зголемување на зачестеноста на трансакции со постојаните …

Posted in Финансии | Comments Off on Бизнис совети – пресметајте ја вредноста на постојаните и новите клиенти

Десет совети за финансиски менаџмент

Докажано е дека многу деловни неуспеси се предизвикани од лош финансиски менаџмент и евиденција . Еве десет начини на кои можете да ја преживеете тешката година преку подобар финансиски менаџмент: Ограничете ги …

Posted in Финансии | Comments Off on Десет совети за финансиски менаџмент

Внимавајте на вашите кредити и водете ред да не Ве закочат

Од време на време, можеби ќе треба да аплицирате за заем или да ги пречекорите финансиите  за да го проширите бизнисот, да купите опрема или да финансирате некој друг аспект …

Posted in Даночни обврски | Comments Off on Внимавајте на вашите кредити и водете ред да не Ве закочат

Што им е потребно на претприемачите од сметководителите ?

Сметководителите треба да играат витална улога кон претприемачот; но за жал тие ретко го прават тоа. Ако претприемништвото е иднината на прогресивната индустрија,  тогаш треба да се случи промена во односот …

Posted in Книговодство, Сметководство | Comments Off on Што им е потребно на претприемачите од сметководителите ?

Што треба да очекувате од Вашиот сметководител?

Секако , добар сметководител / книговодител ќе Ве чини пари. Сигурно  постои администрација која треба да направи дневна / неделна / месечна и годишна основа, но погледнете што треба да добиете од …

Posted in Сметководство | Comments Off on Што треба да очекувате од Вашиот сметководител?

11 совети за менаџирање на финансиите на Вашиот бизнис

Започнувањето на нов бизнис во конкурентен деловен свет е возбудливо искуство, но исто така е ризично. Треба да се справи со бесконечен прилив на сложени проблеми и административни задачи, кои …

Posted in Финансирање | Comments Off on 11 совети за менаџирање на финансиите на Вашиот бизнис

ДАНОЦИ НА ДОХОД (ДИРЕКТНИ ДАНОЦИ)

Даноци на доход или директни даноци се: Персонален данок на доход (ПДД) / Данок на личен доход (ДЛД) Данок на добивка (ДД) ПЕРСОНАЛЕН ДАНОК НА ДОХОД / ДАНОК НА ЛИЧЕН …

Posted in Даночни обврски, Плати и хонорари, Финансии, Човечки ресурси | Comments Off on ДАНОЦИ НА ДОХОД (ДИРЕКТНИ ДАНОЦИ)

Сè што треба да знаете за поврат на ДДВ

Од први јули оваа година започнува повратот на 15% од данокот на додадена вредност. Оваа мерка МојДДВ ќе важи за фискални сметки до 30.000 денари платени во готово или картичка, …

Posted in Даноци, Даночни обврски, Новости | Comments Off on Сè што треба да знаете за поврат на ДДВ

Разликата помеѓу рамен и прогресивен данок

Даноците претставуваат задолжителна обврска на секое физичко или правно лице кон државата. Тие претставуваат еден од најважните приходи на државата, којашто ги наплаќа преку законски механизми. Даночната стапка го означува …

Posted in Даноци, Даночни обврски, Новости | Comments Off on Разликата помеѓу рамен и прогресивен данок

Цени – прашања и одговори!

Без разлика дали продавате производ или услуга, цената што ја наплаќате на клиентот ќе има директно влијание врз успехот на вашиот бизнис. За жал, одредување на цените е еден од најмалку …

Posted in Планирање, Финансиски анализи, Финансиски план | Comments Off on Цени – прашања и одговори!

Финансиска анализа

Финансиската анализа ги користи податоците од вашето книговодство и другите книги за да види дали вашите делување е добро или лошо. За да можете да одлучите како ви оди работењето …

Posted in Книговодство, Планирање, Сметководство, Финансиски анализи | Comments Off on Финансиска анализа

Добро фактурирање

Фактурите ќе можете брзо да ги испратите само доколку имате добро книговодство, за да може информацијата брзо и лесно да стигне на фактурирање. Исто така, треба да обезбедите фактурите на …

Posted in Книговодство, Сметководство | Comments Off on Добро фактурирање

Плаќање и кредит

Не е добро да ги продавате вашите производи или услуги ако не ви плаќаат за нив или ако на муштериите им треба толку време да платат што морате да позамјувате …

Posted in Планирање, Сметководство, Финансии | Comments Off on Плаќање и кредит

Продажна документација

Добрата евиденција за продажба е многу важна. Колку повеќе стоки и производи продавате толку е поважна продажната документација. Од продажната документација можете да видите: Дали вашата продажба се покачува, опаѓа …

Posted in Канцелариско работење, Книговодство, Планирање, Финансии | Comments Off on Продажна документација

План за паричен тек

Паричен тек е план со кој предвидувате како и кога финансиските средства ќе се влеваат во вашата фирма (прилив) и како ќе се одлеваат (одлив) за секој месец посебно, во …

Posted in Книговодство, Новости, Планирање, Сметководство, Финансиски анализи, Финансиски план | Comments Off on План за паричен тек

Пресметка на приходи и расходи

Пресметката на приходи и расходи ви кажува дали со вашиот бизнис е направена добивка во определен временски период (т.е. три месеци, шест месеци или една година) и дали пристигнатите пари …

Posted in Книговодство, Сметководство, Финансиски анализи | Comments Off on Пресметка на приходи и расходи

Одредување цени кај вршител на услуги

Бизниси со вршење услуги, како што се ресторани, сервиси за коли, хемиско чистење, туристички агенции или транспортери, не произведуваат или не продаваат стоки кои можат да се видат или да …

Posted in Планирање, Услуги, Финансиски анализи, Финансиски план | Comments Off on Одредување цени кај вршител на услуги

Одредување трошоци

Одредувањето на трошоци е начинот на кој пресметувате колку ќе ве чини производството и продажбата на секој поединечен производ или услуга.  Потребно е да знаете во детали колку ќе ве …

Posted in Канцелариско работење, Книговодство, Планирање, Финансиски план | Comments Off on Одредување трошоци

Видови трошоци

Во секој бизнис постојат следните два вида трошоци: директни трошоци; и индиректни трошоци. Директни трошоци + индиректни трошоци  = вкупни трошоци Директни трошоци се трошоците за оние ставки кои стануваат …

Posted in Водичи, Книговодство, Финансиски анализи, Финансиски план | Comments Off on Видови трошоци

Одредување на цени

Одредување цени значи одлучување за цените кои вие ќе ги одредите за наплата на вашите производи или услуги. За да ги одредите цените, потребно е да ги знаете трошоците. Ако …

Posted in Планирање, Финансиски анализи | Comments Off on Одредување на цени

Нови инвестиции

Како што изминува времето, машините, опремата, моторните возила, па дури и зградите, се трошат или застаруваат. Доаѓа време кога тие треба да се заменат за да се одржи ефикасноста.  Ако …

Posted in Новости, Планирање, Финансиски план | Comments Off on Нови инвестиции

Вашиот деловен план

Треба да составите план за вашиот бизнис за следната година, или доколку вашиот бизнис брзо се развива, за следните три години. Планот го запишувате. Тоа што ќе го напишете мора …

Posted in Новости, Планирање, Финансиски план | Comments Off on Вашиот деловен план

Планирање

Ништо во светот не останува дадено засекогаш. Некои бизниси можат да опстанат со години на ист начин и да обезбеедуваат добра заработувачка за своите сопственици, но, порано или подоцна тие …

Posted in Новости, Планирање, Финансиски план | Comments Off on Планирање

Познавање на Вашите трошоци

Познавањето на трошоците за разните ставки ви овозможува прво да се справите со најголемата трошковна ставка. Во производни фирми, ова вообичаено се директните трошоци за материјали, но кај сервисните дејности …

Posted in Планирање, Услуги, Финансиски анализи, Финансиски план | Comments Off on Познавање на Вашите трошоци

Повеќе слободни пари – како резултат на помало врзување на пари во залихи

Парите се најважното средство за водење на вашиот бизнис.парите ви овозможуваат да купите репроматеријали,да ги исплатите работниците и канцеларисткиот персонал,како и да платите за други трошоци какви што се кирија,осигурување,телефон …

Posted in Водичи, Планирање, Производство, Финансирање | Comments Off on Повеќе слободни пари – како резултат на помало врзување на пари во залихи

Како да изберете сметководител или книговодител

Како да изберете сметководител или книговодител Вие може  да добиете идеја за нивото  на вештина која ја поседува сметководителот, гледајќи ги неговите искуства и квалификации. Но, како можеш да кажеш дали …

Posted in Водичи, Книговодство, Менаџирање на вработените, Сметководство | Comments Off on Како да изберете сметководител или книговодител

Зошто ми се потребни финансиски извештаи ако имам мал бизнис?

Три причини зошто ви се потребни финансиски извештаи во вашиот бизнис Ако имате регистрирана компанија, мора да имате финансиски извештаи. Еве три причини зошто. Ако ви треба финансирање за вашиот …

Posted in Водичи, Даночни обврски, Сметководство, Финансирање | Comments Off on Зошто ми се потребни финансиски извештаи ако имам мал бизнис?

Финансиски решенија за сопственик на мал бизнис

Финансиски решенија за сопственик на мал бизнис Исто како поединците кои подготвуваат листа на новогодишните планови за да го насочат својот живот во посакувана насока, така сопственикот на малото претпријатие …

Posted in Водичи, Финансиски план | Comments Off on Финансиски решенија за сопственик на мал бизнис

Презентирање на Вашиот бизнис

Избегнете ги овие грешки при склопување на Вашата бизнис презентација Секој сопственик на бизнис доаѓа до точка каде што може да му биде потребна поддршка од инвеститори. Извори на инвестиции не …

Posted in Водичи, Маркетинг, Планирање, Финансирање | Comments Off on Презентирање на Вашиот бизнис

Намалување на трошоците во бизнисот

Научете како да ги намалите трошоците Најочигледната стратегија за останување во црно во тешки економски времиња е да се контролираат трошоците. Но, како да знаеш каде да се намали трошокот без …

Posted in Водичи, Планирање, Финансиски анализи | Comments Off on Намалување на трошоците во бизнисот

Финансирање: Термини и дефиниции

Кога ќе пристапите на потенцијалниот финансиер за да обезбедите позајмување за започнување или проширување на вашиот бизнис, најдобро е да бидете свесни за некои термини кои се користат и што …

Posted in Водичи, Финансирање | Comments Off on Финансирање: Термини и дефиниции

Шест основни совети за успешно буџетирање на мал бизнис

1. Бидете реални Основа на секој буџет е проценка на приходите на бизнисот. Колку е попрецизна проценката на приходите, толку е посилен и корисен буџетот за сопственикот на компанијата. Ван …

Posted in Финансиски анализи | Comments Off on Шест основни совети за успешно буџетирање на мал бизнис