Следете ги овие 10 чекори за да ја претворите Вашата идеја во нов почеток

Добaр стартап започнува со идеја, но мора идејата да се практикува. Еве 10 чекори за да започнете со Вашиот бизнис.

Секој има барем една идеја за следната голема работа. Она што ги прави различни основачите е нивната подготвеност да преземат акција за да направат една од тие идеи реалност.

Ако мислите дека можеби ќе сакате да ја напуштите Вашата дневна работа и да станете основач, би било корисно да размислите и да направите план, но, откако ќе одлучите, треба да работите –  брзо.

Голем дел од извршувањето е едноставно да започнете, но штом ќе го добиете топчето, корисно е да имате список на чекори што треба да ги следите за да бидете сигурни дека сè е во ред.

 

 1. Спроведете истражување на пазарот

Истражување на пазарот е првиот чекор за да се утврди дали навистина имате идеја што вреди да се следи. Започнете го Вашето истражување со запишување што мислите дека е проблемот за тоа како Вашата бизнис идеја ќе биде решена. Физички запишете го и чувајте го пред Вас.

Дознајте колку луѓе го имаат овој проблем што го решавате и одите разговарајте со нив. Размислете за пишување на анкета за овие потенцијални “клиенти” да земат и да видат што имаат да кажат. Откако ќе ги добиете резултатите, проверете го натпреварот и дознајте дали сте доволно различни (на добар начин) да се борите со нив.

Чувајте ги сите Ваши истражувачки материјали кога ќе завршите, бидејќи тие би можеле да бидат корисни во обезбедувањето финансирање подоцна.

 1. Безбедна интелектуална сопственост

Интелектуалната сопственост (IP) се однесува на процесот со кој поединец или компанија може да ги поседува правата на создадениот производ. Примерите вклучуваат патенти, авторски права и трговски марки. Од витално значење за успехот на Вашата компанија е да го следите правилниот протокол за да го заштитите Вашиот фактор на разликување.

Преку обезбедување на Вашата IP порано, ќе се заштитите од копии. Спротивно на тоа, осигурајте се дека не сте копија, па дури и ненамерно. Потврдете дека не ги прекршувате постоечките права за интелектуална сопственост или неконкурентните договори, во спротивно, може да се соочите со сериозни законски последици. Откако ќе знаете дека сте јасни, поднесете го патентот или аплицирајте за Вашата трговска марка или авторските права.

Професионален совет: Откако ќе имате команда на IP, пренесете ја во сопственост на компанијата откако ќе биде инкорпорирана.

 1. Одлучете за брендирање

Брендирањето е повеќе од само изборот на име, станува збор за одлучување за идентитетот на Вашата идеја. Сакате да изберете нешто што го сакате, но, исто така, сакате да изберете име кое го пренесува искуството за користење на Вашиот производ и проблемот што го решава.

Бидете свесни за постоечките успеси на производот или неуспесите, кои се поврзани со името што го избирате и како тие можат да влијаат на усвојувањето. Ова е време во кое, исто така, треба да се обезбеди Вашиот сајт, име на домејн и други поврзани маркетинг материјали. Ова е, исто така, каде што се занимавате и го интернализирате теренот на лифтот, така што точно знаете што да му кажете на секој што може да праша што Вашата компанија  прави.

 1. Регистрирајте се

Вградувањето е голема работа за стартување, бидејќи има толку многу аспекти на животниот циклус на стартување што влијаат на тоа и се засегнати од него. Инкорпорирањето е процес на претворање на Вашиот бизнис во правно лице и одлучување како ќе биде структурирано. Вообичаено, стартапот ќе биде вклучен како LLC, C корпорација или S корпорација. И ДОО и S корпорациите имаат посебни даночни олеснувања, додека C корпорацијата се смета за субјект кој се оданочува.

Во прилог на даночните разлики, постојат голем број други размислувања кои треба да ги направите кога се инкорпорираат. На пример, надоместокот за капитал, што е главен проблем при подигнување на капиталот, е различен во зависност од структурата на бизнисот што го избирате. Покрај тоа, ќе сакате да размислите каде да се вклучите, бидејќи различни држави имаат различни начини на оданочување бизниси.

Еден од де факто стандардите е да се инкорпорира како корпорација базирана во Делавер, бидејќи за многу од Делавер се смета дека имаат поволни практики во корпоративното право, и затоа што C корпорациите имаат тенденција да бидат поповолно разгледани од вложувачите во ризичен капитал.

 1. Изберете ко-основач

Немањето соодветна поддршка за дури и најдобрите идеи можат да го убијат Вашето извршување. Всушност, некои инвеститори го гледаат тимот на основачите пред да ја разгледаат идејата кога размислуваат за инвестирање. Ако веќе имаш ко-основач – одлично. Ако не, треба да размислите да го доверите некој друг.

Побарајте некој со цврста доверба во кого имате, барем, со некоја историја. Клучната карактеристика е да пронајдете некој со вештина која е комплементарна со Вашата. Стилот и личноста се, исто така, размислувања што треба да ги направите, бидејќи ќе работите заедно со оваа личност секој ден и треба да знаете дека можете да ги постигнувате целите како тим. Исто така, може да има простор само за едно лице во центарот на вниманието, па разбирајте дека еден од Вас може да работи зад сцената и ќе треба да биде во ред со тоа.

 1. Напишете бизнис план

Еден начин да го поставите стартувањето на вистинскиот пат е да напишете добар бизнис план. Користејќи го истражувањето на пазарот што го направивте порано, создадете план за напад и одлучете што сакате да постигнете со Вашиот нов бизнис. Определете цели и пресвртници, и кои чекори  треба да се направат за да се стигне до тие пресвртници.

 

 1. Изберете работно место

Местото каде што всушност работите, има ефект врз Вашето стартување, како и што работите се повеќе. Различни средини најдобро ќе одговараат на различни работни стилови. Многу основачи избираат да работат од дома првично за да заштедат пари, но други избираат да се изнајмат простор за соработка, да делат канцеларија, или изнајмување и канцеларија за себе. Не плашете се да експериментирате, но не дозволувајте потрагата по совршен простор да биде на патот на Вашата работа.

 1. Најдете ментор

Менторството е чувствителен предмет. Прво, треба да одредите дали има ментор кој е  добар за Вас како основач. Ако е така, наоѓањето на вистински ментор може да направи огромна разлика. Дури и со комбинираната стручност на Вас и на Вашиот ко-основач, менторот може да обезбеди длабок увид и мудрост во индустријата за да ви помогне да навигирате на некои од предизвиците што доаѓаат на Вашиот начин.

 1. Аплицирајте за програма за забрзување(акцелератор)

Ако Ви требаат некои дополнителни ресурси и експертиза, размислете за аплицирање за акцелератор. Акцелератор е програма за започнување бизниси, која помага да се забрза растот на компанијата преку обезбедување на менторска мрежа, а понекогаш и со мала инвестиција. Овие програми, исто така, можат да им дадат на своите компании можност формално да ги стават медиумите и другите членови на стартапната заедница за време на демонстративниот ден на крајот на програмата. Имајте на ум, сепак, дека повеќето од овие програми бараат капитален удел на Вашата компанија.

 1. Подигнете капитал

За многу стартапи, преземањето на следното ниво бара финансиска инвестиција во компанијата. Основачите даваат капитал во својата компанија на ангели инвеститори или вложување капитал инвеститори во замена за пари и, понекогаш, совети. Ресурсите може да бидат од огромна помош, но земањето капитални инвестиции има темна страна што треба да се разбере пред да се движите напред.

Ако треба да се подигне капитал за Вашиот бизнис, треба да започнете со одлучување колку пари да се подигне и како тоа ќе влијае на Вашето стартување. Откако ќе го сфатите тоа, треба да одлучите како ќе го подигнете – од crowdfunding, од „ангел“ инвеститор, или преку традиционална ивеститорска фирма. Потоа, треба да го практикувате Вашето ниво.

Оваа листа не е исцрпна, а целосниот сет на чекори што ќе ги преземете веројатно ќе биде утврден од Вашата индивидуална ситуација. Сепак, овие чекори треба да ви помогнат да започнете и на Вашиот начин на јавно отворање.

Да направиме едно кратко резиме:

 • Најпрвин, определете дали сте подготвени за започнување
 • Спроведете истражување на пазарот
 • Изградете Безбедна интелектуална сопственост
 • Одлучете за брендирање
 • Регистрирајте се
 • Изберете ко-основач
 • Напишете бизнис план
 • Изберете работно место
 • Најдете ментор
 • Подигнете капитал.