Размислете што е тоа што го сакаат Вашите клиенти

Бизнисмените мораат да си ги знаат муштериите. Мораат да ги најдат вистинските одговори на прашања како што се:

 • Кому се обидувам да му продадам?
 • Каков дизајн, бои, големини и друго сакаат тие?
 • Каде се муштериите – во главниот град, во внатрешноста, во малите градови или на село?
 • Кога купуваат – преку цела година, во зима, во лето, за време на празниците?
 • Колку парчиња сакаат, можат ли да си ги дозволат и дали јас можам да ги продадам?

Изнаоѓањето одговори на овие и на други прашања се нарекува маркетинг истражување. Можете да дознаете многу од:

 1. Вашите книги за порачки
 2. Вашите застапници на продажба
 3. Продавачи на големо и на мало на кои им продавате
 4. Муштерии кои ги користат вашите производи
 5. Каталози на други производители
 6. Стопанска комора