Начини за финансирање на стартап бизнисите

Ставањето на сите јајца во една кошница никогаш не е добра деловна стратегија . Ова е особено точно кога станува збор за финансирање на нов бизнис. Не само што ќе се диверзифицираат изворите на финансирање, туку и ќе се подобрат шансите за добивање соодветно финансирање за да ги задоволат специфичните потреби на бизнисот.

Банкарите не се гледаат себеси како свој единствен извор на средства. Со побарување или искористување на различни алтернативи на финансирање од страна на претприемачот, кредиторите ќе знаат дека станува збор за проактивен претприемач.

Без разлика дали претприемачот се одлучил за заем од банка, познаник ,инвеститор, државен грант , секој од овие извори на финансирање има специфични предности и недостатоци, како и критериуми што ќе ги користат за да го оценат бизнисот.

Еве еден преглед на седум типични извори на финансирање за новоформирани компании:

 1. Лични инвестиции

При започнување на бизнис, првиот инвеститор треба да биде самиот претприемач, кој со своја готовина т.е. средства ќе учествува во финансирањето на стартап бизнисот. Ова им докажува на инвеститорите и на банкарите дека има долгорочна посветеност на неговиот/нејзиниот проект и дека е спремен да преземе ризици.

 1. Пари позајмени од познаници

Ова се пари позајмени од сопруг, родители, семејства или пријатели. Инвеститорите и банкарите сметаат дека ова е ” капитал на пациентот “, што всушност се пари што ќе бидат отплатени подоцна кога ќе се зголеми профитот на startup бизнисот.

При позајмување на пари од познаници, потребно е да се знае дека:

 • Семејството и пријателите ретко имаат многу капитал
 • Тие можеби ќе сакаат да имаат капитал во бизнисот
 • Деловниот однос со семејството или пријателите никогаш не треба да се зема здраво за готово.
 1. Вложување на капитал

Првото нешто што треба да се има на ум е дека ризичниот капитал не е потребен за сите претприемачи. Уште од самиот почеток, треба да се знае дека ризичните капиталисти бараат технички управувани бизниси и компании со потенцијал за висок раст во секторите како што се информатичката технологија, комуникациите и биотехнологијата.

Капиталистите кои вложуваат заземаат капитал позиција во компанијата да им помогне да спроведе ветувачки, но со повисок ризик проект. Ова вклучува откажување од некоја сопственост или капитал во Вашиот бизнис на надворешна страна. Kапиталистите кои вложуваат, исто така, очекуваат целосно враќање на нивната инвестиција, кога бизнисот почнува да продава акции на јавноста. Потребно е да се бараат инвеститори кои донесуваат релевантно искуство и знаење за startup бизнисот.

4.„ Ангели“

„Ангелите“ се генерално богати поединци или пензионирани менаџери на компании кои инвестираат директно во мали фирми во сопственост на други. Тие често се лидери во својата област, кои не само што придонесуваат нивното искуство и мрежа на контакти, туку и нивното техничко и / или менаџерско знаење. „Ангелите“ имаат тенденција да ги финансираат раните фази на бизнисот со инвестиции во редот од 25.000 долари   до   100.000 долари. Институционалните капитални капитали преферираат поголеми инвестиции, по редослед од 1.000.000 американски долари.

Во замена за ризикување на своите пари, тие го задржуваат правото да ги надгледуваат практиките на управување со компанијата. Во конкретни услови, ова често вклучува место во одборот на директори и гаранција за транспарентност. „Ангелите“ имаат тенденција да задржат низок профил.

 1. Бизнис инкубатори

Бизнис инкубатори   (или “акцелератори”) генерално се фокусираат на високотехнолошкиот сектор преку обезбедување на поддршка за нови бизниси во различни фази на развој.Сепак, постојат и инкубатори за локален економски развој, кои се фокусираат на области како што се создавање работни места, ревитализација и услуги за хостирање и споделување.

Најчесто, инкубаторите ќе ги поканат идните бизниси и другите млади компании да ги споделат своите простории, како и нивните административни, логистички и технички ресурси. На пример, инкубатор може да ја сподели употребата на своите лаборатории за да може новиот бизнис да се развива и да ги тестира своите производи поевтино пред да почне производството.

Генерално, фазата на инкубација може да трае до две години. Откако производот е подготвен, бизнисот обично ги остава просториите на инкубаторот да влезат во својата фаза на индустриско производство.

Бизнисите кои добиваат ваква поддршка често работат во најсовремените сектори како што се биотехнологијата, информатичката технологија, мултимедија или индустриска технологија.

 1. Владини грантови и субвенции

Владините агенции обезбедуваат финансирање како што се грантови и субвенции кои можат да бидат достапни за Вашиот бизнис.

Критериуми

Добивањето грантови може да биде тешко. Може да има силна конкуренција и критериумите за награди често се строги. Општо земено, повеќето грантови бараат од Вас да одговараат на средствата што ви се дадени и оваа сума варира во голема мера, во зависност од давателот. На пример, грант за истражување може да бара да се најдат само 40% од вкупните трошоци.

Општо земено, ќе треба да се обезбеди:

 • Детален опис на проектот
 • Објаснување за придобивките од Вашиот проект
 • Детален работен план со целосни трошоци
 • Детали за релевантно искуство и позадина за клучните менаџери
 • Пополнети обрасци за пријавување кога е соодветно

 

 

 

Повеќето рецензенти ќе го проценат Вашиот предлог врз основа на следниве критериуми:

 • Значење
 • Приод
 • Иновации
 • Проценка на стручност
 • Потреба за грант

Некои од проблематичните области каде што кандидатите не добиваат грантови вклучуваат:

 • Нерелевантно истражување/работа
 • Неприфатлива географска локација
 • Апликантите не успеваат да ја пренесат релевантноста на нивните идеи
 • Предлогот не дава силно образложение
 • Планот за истражување е дефокусиран
 • Постои нереална работа
 • Средствата не се совпаѓаат
 1. Банкарски заеми

Банкарски заеми се најчесто користен извор на финансирање за мали и средни претпријатија. Факт е дека сите банки нудат различни предности, без разлика дали тоа е персонализирана услуга или индивидуална отплата. Добра идеја е да  се пронајде банка која ги задоволува специфичните потреби на претприемачот.

Во принцип, треба се да знаете дека банкарите бараат компании „со слух“ и имаат одличен кредит. Добра идеја не е доволна; тоа мора да биде поддржано со цврст бизнис план. Старт-ап заеми, исто така, обично бараат лична гаранција од претприемачите.