Намалување на трошоците во бизнисот

Научете како да ги намалите трошоците

Најочигледната стратегија за останување во црно во тешки економски времиња е да се контролираат трошоците. Но, како да знаеш каде да се намали трошокот без да се загрози квалитетот на вашите производи и ефикасноста на вашиот бизнис?

Кога барате начини да управувате со трошоците, најпрво мора да одредите дали имате загуби, кршење или дури едвај остварувате профит. Ако губите пари, тогаш има смисла доволно да се намалат трошоците за да се неутрализираат тие загуби.

Креирајте извештаи секоја недела за да ги испитате вашите приходи и трошоци. Направете корекции колку што е потребно, особено кога трошите повеќе отколку што имате планирано. Области кои се важни за приходите на вашиот бизнис, како што се трошоците за производство и маркетинг, треба да бидат меѓу последните предмети од кои ќе бидат кратени трошоците.

Каде може да ги намалите трошоците ?

  • АкцијаПрегледајте ги вашиот инвентар и одредете кои предмети не се продаваат добро. Размислете за отстранување на производите со бавен промет и оставете само нарачки за производи со обврски.
  • Поделба на трошоците: Контактирајте со други мали компании или соработници за да ги прашате дали би сакале да ги споделат трошоците на одредени производи за да се квалификуваат за масовни попусти. Тие можат да бидат и други начини на заедничко работење, како што се делење правци на испорака или трошоци.
  • Добавувачи: Јавете се на вашите долгогодишни снабдувачи и прашајте дали можете да преговарате за условите на плаќање и / или да добиете попуст.
  • Вода и електрична енергија: Проверете ги овие сметки и пронајдете начини за намалување на трошењето. Исклучете ги светлата и опремата кога не ги користите, користете сензори за движење или автоматски тајмери ​​за осветлување и прилагодете ги поставките на термостатот. Не само што ова е добро за заштеда на вашите пари, но ќе придонесете и малку за заштита на животната средина во процесот.
  • Персоналот: Ако работникот замине, размислете да ја оставите оваа позиција отворена. Можете да ги поделите должностите меѓу другите членови на персоналот или да се пријавите за помош на вработени со скратено работно време или привремено да вработите. Комуницирајте со своите вработени за тоа зошто го правите ова, особено оние кои сега имаат поголем обем на работа.
  • Канцелариски материјали: Откажете ги непотребните претплати и услуги. Кога повторно нарачувате или резервирате, побарајте попусти и размислете за избирање на поевтини опции. Можете да ги намалите трошоците на предметите како хартија со користење на e-mail.
  • Канцелариски простор: Ова може да биде добро време да се поедностават и да се консолидираат вашите операции. Размислете за позајмување или издавање на неискористениот канцелариски простор, преместување на попристапна локација или преговарање за условите за закуп.
  • Патување: Размислете за користење на мобилни и компјутери, закажување на веб-состаноци и други виртуелни соработки за да заштедите на патните трошоци.

Ако ви треба помош за разгледување на вашите трошоци , контактирајте го вашиот банкар или друг финансиски советник кој е доверлив. Преку превземање чекори за да управувате со вашите трошоци уште денес, можете да внесете позитивни навики кои можат да го подобрат вашиот бизнис и во иднина.