Десет совети за финансиски менаџмент

Докажано е дека многу деловни неуспеси се предизвикани од лош финансиски менаџмент и евиденција Еве десет начини на кои можете да ја преживеете тешката година преку подобар финансиски менаџмент:

 1. Ограничете ги капиталните трошоци

Многу е лесно да се надмине во слаба економија. Можно е безбедно да се каже дека кога бизнисот се проширува, на пример со отворање нова филијала, сопственикот ќе ја потцени оперативната тежина и трошоците. Кога тоа се случува во економска криза, резултатите може да бидат фатални. Опасноста е уште поголема ако се проширите на непознати пазари или индустрија. Како општо правило, не се обидувајте да се проширите за време на економската криза.

Се разбира, многу можности се отвораат за време на криза, само затоа што и многу од Вашите конкуренти можат да наидат на проблеми. Ова општо правило не може да биде апсолутно, па внимателно разгледајте ги сите експанзивни потези кои имаат место во вашата стратегија. Но, бидете внимателни.

 1. Не го намалувајте маркетингот

Првото нешто што сопствениците на бизниси имаат тенденција е да го скратат времето за маркетинг, бидејќи резултатите од маркетиншкиот напор на бизнисот се помалку непосредни и видливи отколку, да речеме, производство. Затоа, компаниите мислат дека можат и без него на некое време. Но, ова  генерално е грешка. Ако ништо друго, кога времињата се тешки, бизнисот треба да ја зголеми својата видливост на пазарот.

Со сите средства престанете да трошите на непотребни маркетинг проекти. Но, Вашиот фокус на бизнис маркетингот мора да стане поостар, и вие и вашиот тим мора да го зголемите вашето време и енергија за маркетинг. Добро место да се ставите фокусот на Вашиот маркетинг е со Вашите постоечки клиенти. Проширете ја понудата за нив. Има ли нешто што може да им продадете нешто друго од  нивното вообичаено купување?

 1. Дознајте за финансиското управување

Не мора да бидете сметководител или да бидете обучени како финансиски директор. Најуспешните сопственици на бизниси ги знаат своите недостатоци и ангажираат финансиски експерти. Но, како сопственик-менаџер мора да бидете способни да ги разберете и да ги користите главните резултати на добар финансиски систем за управување.

На пример, дали знаете што е соодносот на тековните средства / обврски на Вашиот бизнис? Дали знаете што треба да биде? Дали ги знаете промените на должниците, прометот на доверителите и прометот на акции? Дали имате цели поставени за овие?

Ако не, време е да ги научиш основите. Направете курс, прочитајте книга или седнете со Вашиот сметководител или ревизор на некои сесии за учење

 1. Прегледајте го Вашиот систем за управување со должници

Еве брза листа за проверка за да се осигурате дека вашиот бизнис има големи системи за да ви овозможи да продавате на кредит и да преживеете криза. Имате ли ефикасен:

 • Кредитен процес на проверка?
 • Кредитна политика – правила за тоа кој колку добива кредитен лимит?
 • Правилна евиденција на должниците и нивните активности?
 • Систем за следење за да се осигурате дека должниците остануваат во рамките на нивните услови?
 1. Прегледајте ги доверителите

Запомни дека времињата се тешки и за Вашите доверители. Ова значи дека некои ќе се приспособат на понатамошни кредити, но некои можеби ќе бидат подготвени да ви дадат подобри услови, бидејќи им треба вашиот бизнис. Преговарајте ги и прегледајте ги Вашите услови.

Држете се до Вашите ветувања и бидете проактивни во комуникација со Вашите доверители за доцнење на плаќањата. Анализа за возраста на доверителите мора да се направи за дел од документите за финансиското управување, за кои рутински се консултирате за здравјето на вашиот бизнис.

 1. Проверете го Вашиот систем на акции

Акцијата е врзана со готовина, а во тешки времиња треба да се ослободи колку што е можно повеќе пари. Чувајте ги минималните нивоа на акции што можете да ги добиете. Тоа ќе бара да го знаете прометот на акциите за сите ваши линии, за да може да се фокусирате на ослободување од вашето бавно движење, дури и да преговарате за да го вратите или да го замените со побрзи предмети.

Вие нема да преживеете ако немате голем систем за снимање на акции. И подобро чувајте клучевите од просторијата за складирање.

 1. Управувајте со вашата банкарска сметка

Основна карактеристика на вашата кредитна евиденција е како управувате со вашата резервна сметка. Се држи до своите граници и аранжмани со банката, за да ги исплати сите ваши пари, така што вашата сметка ќе ја одрази вистинската големина на вашиот промет и ќе биде проактивна кога ќе наидете на проблеми. Нека банката дознае дали аранжманот не може да се исполни.

 1. Подобрете го фактурирањето

Еден добар систем за фактурирање ќе се осигура дека вашите фактури се испраќаат на време и имаат вградени механизми за да осигураат дека фактурите се платени на време и да се следат доколку не се.

 1. Продадете ги непродуктивните средства

Нека не оди на емоционална приврзаност кон стари, непродуктивни средства или проекти за  миленичиња кои не се ефикасни. Продадете ги и искористете ја готовината и просторот  попродуктивно.

 1. Имајте плански систем

Секој сопственик на бизнис има планови, некои во главите, некои напишани на случајни белешки, а некои во поформални формати. Некако, најуспешните сопственици на бизнис се оние чии планови:

 • Вклучуваат детални прогнози за паричните текови
 • Се рутински ажурирани – еднаш месечно
 • Рутински се користат, проучуваат и се упатуваат.