ВОДИЧ ОД 6 ЧЕКОРИ ЗА ОДЛУЧУВАЊЕ КОЛКУ И КАКО ДА ИМ ПЛАЌАТЕ НА ВАШИТЕ ВРАБОТЕНИ

Привлекувањето и задржувањето на талентираните вработени е од витално значење за успехот на секој бизнис, а понудата на конкурентска компензација е една од најважните работи што можете да ги направите како работодавач за да го направите Вашиот бизнис привлечен за најдобрите и најсветли.

Но, што точно е конкурентна плата за Вашата индустрија и Вашата географска област? Следејќи ги овие шест чекори ќе Ви покажеме како да плаќате вработени,  ќе Ви помогнеме да го составите најдобриот систем за исплата на платите и да обезбедите правично плаќање на вработените.

  1. Направете описи на писмен опис

Пред да почнете да размислувате за бројките, треба да размислувате за луѓето. Кои улоги треба да ги пополните како работодавач за да се осигурате дека Вашиот бизнис може да работи на ден-за-ден? Комбинирајте листа на работни места од влезно ниво преку управување и за вработените со полно работно време, како и вработените со скратено работно време. Во оваа рана фаза, не треба да го ограничувате Вашето размислување врз основа на она што можете да си го дозволите. Наместо тоа, планирајте го Вашиот идеален тим за да можете да се осигурате дека ги покривате сите основи. Откако ова најдобро сценарио е на место, тогаш можете да преземете акција на начин кој е финансиски изводливо.

Откако ќе составите список на сите вработени, како работодавец, ќе треба да, создадете темелни описи за секоја работа. Описите на работните места треба да покажат кои задачи за кои лицето е одговорно, кои го надгледуваат лицето во позицијата, кој час е потребен, кој работи директно со лицето во улогата и кои квалификации се задолжителни и посакувани за работното место. Опишете ги овие описи на работа како идеална визија за работата. Кои видови на искуство, обука, вештини и образование ќе имаат совршената личност?

  1. Направете истражувања

Откако ќе имате јасни описи за секоја работа во Вашиот бизнис, можете да започнете со истражување на она што другите бизниси во Вашата индустрија плаќаат за тие типови на улоги. Трите најдобри начини за истражување на платите вклучуваат:

Експертски извори

За да започнете, препорачуваме да ги искористиме информациите што можете да ги најдете на веб-страниците на владата. Таа има тенденција да биде најсигурна и е одлична појдовна точка за понатамошна анализа. На пример, У. С. Бирото за статистика на трудот обезбедува детални годишни податоци за плата и час информации за плата за сите видови работни места и индустрии како на национално, така и во клучните области на метрополите.

Одделот за труд за Вашата држава, исто така, треба да понуди статистики за професионална плата за градски и рурални средини. Во многу случаи, оваа информација е уште порелевантна бидејќи платите, минималната плата и трошоците за живеење имаат тенденција да бидат високо локализирани. На пример, бизнисот со седиште во Њујорк ќе треба да им плати на своите вработени повисока плата или час по час отколку бизнис со седиште во повеќе рурални средини, бидејќи трошоците за живот се поголеми, како што е и минималната плата утврдена со закон .

Направете реклами и места за вработување

Читањето на печатените реклами за реклами и проверка на објави за работни места на сајтови за вработување ќе ви даде чувство за она што Вашите конкуренти ги нудат истите типови на вработени кои ги насочвате. Овие можат да бидат особено корисни ако работите во конкурентна индустрија, или се наоѓате на локација со ограничен талент. Конкуренцијата може да биде жестока, па разбирањето на она што другите работодавци во Вашето подрачје го нудат може да ви даде увид што ви е потребно да направите подобар пакет за компензација.

Невладини веб-страници

Веб-страниците за професионални асоцијации, весници и списанија и референтни сајтови, исто така, можат да обезбедат увид во платите за различни работни места. Исто така постојат и бизниси како PayScale кои се специјализирани за составување податоци за плата низ индустриите и регионите, а потоа го прават тоа достапно за работниците и за работодавачите.

  1. Одлучување за видот на исплата

За секоја позиција, ќе треба да одлучите дали вработените треба да бидат понудени на час плата или годишна плата. Типично, во работни места каде што времето кое еден вработен го поминува на самото место е од витално значење за успехот на бизнисот, треба да им се исплаќаат плата по час.

На пример, Ви требаат доволно сервери присутни во било кое дадено време за да им служат на клиентите или на административниот асистент на самото место за време на клучните работни часови за да се справат со задачите за Вашиот бизнис.

Од друга страна, вработените чии знаења и вештини се од витално значење за улогата, за кои е потребна специјализирана обука и образование, честопати плаќаат годишна плата. Примерите вклучуваат менаџери и професионалци како сметководители и адвокати. Запомни дека продажбата на комисии, совети, прекувремена работа и бонуси, исто така, може да игра улога во надомест на работникот и да се користи за да се наградат врвни перформанси.

Вие исто така може да одлучите да работите со независен изведувач или хонорар за некои улоги. Овие типови на работници обично се плаќаат како вработени на час, но имаат тенденција да командат со повисока стапка на час. Тоа е затоа што за разлика од вработените во плата (и платени вработени ако сте великодушни), овие работници не добиваат никаква корист како здравствено осигурување од Вашиот бизнис. Тие се одговорни за обезбедување на сопствени, и затоа нивната часовен курс обично има надоместок за ова, како и други обврски како што е данокот за самовработување, печени во него.

  1. Воспоставување на буџет

Ако веќе не имате дел од Вашиот оперативен буџет издвоен за платен список, ќе треба да го направите тоа пред да започнете да создавате размери. При утврдувањето на буџетот за плати, од клучно значење е да одвоите време да ги разберете Вашите тековни финансии, како и Вашите проекции за раст. Ова може да ви помогне да го одредите точниот износ што ви е потребен за издвојување на платен список. Како голем ефект, повеќето експерти препорачуваат некаде помеѓу 18 до 52 проценти од Вашиот оперативен буџет да бидат посветени на платите.

Ова може да изгледа очигледно, но уште еден важен дел од планирањето на Вашиот буџет, е да бидете сигурни дека Вие постојано може да се сретнете со платен список. Кога ќе започнете со Вашиот бизнис, тоа е прилично стандардно за основачот (ите) да не зема плата додека бизнисот не се распадне или не стане профитабилен. Истото не може да се каже и за вработените кои можеби ќе треба да го направат Вашиот бизнис надвор од земјата.

Во стартувањето на технологијата во рана фаза може да биде вообичаено вработените во основањето да работат за еднаквост, но во светот на малопродажба и храна, тоа не е вообичаено. Нема изговор за исчезнатиот платен список, или се обидувате да ги надоместите Вашите вработени со нешто друго освен пари. Вашите вработени заслужуваат да бидат компензирани правично, а навреме, за часовите на работа, затоа не пропуштајте платен список. Тоа може сериозно да ја оштети Вашата репутација, поради што е тешко да се вработи нов персонал, да се добие заем или да се најдат потенцијални деловни партнери во иднина.

  1. Креирајте скала

Користејќи го истражувањето кое сте го собрале, креирајте минимална и максимална годишна плата или час за секоја позиција. Немојте да размислувате за Вашиот буџет за прв пат кога ќе ги креирате Вашите размери. Користете ги информациите што сте ги собрале и создадете идеална скала. Потоа, вратете се, додадете ги вкупните трошоци за она што би го исплатиле ако платата и часовите работеле од сите вработени е на врвот на Вашата скала.

Ако ова се чини нереално за Вашиот бизнис врз основа на буџетот што веќе сте го создале, тогаш ќе треба да се вратите назад и да ги прилагодите. Овој чекор може да биде одземаат многу време. Можеби ќе треба да се приспособат и да се прилагодат неколку пати, но сега е подобро да се стави во работата, а потоа почекајте подоцна и да се најдете во ситуација со вработените да платат и нема пари за да го сторат тоа.

Кога креирате скала за плати, ќе сакате да размислите над платата, платата и работните часови. На пример, исто така би сакале да ги искористите придобивките како здравственото осигурување, платеното време (PTO) и прекувременото плаќање во стапката или платата што ја нудите секој вработен. За да бидете конкурентни со другите работодавци во Вашата област, исто така ќе сакате да се осигурате дека компензацијата што ја добивате секој период на исплата е доволно висока по одбивањата како социјалното осигурување, федералното задржување на данок на доход, компензацијата на работниците и сите други даноци или такси што од вработените се бара да плаќаат со закон.

  1. Оценка на кандидатите

Откако Вашите платни скали ќе бидат завршени, подготвени сте да започнете да ги оценувате вистинските вработени за да поставите фер надомест. Користете го опис на работното место како водич. Колку добро лицето одговара на Вашата идеална визија за тоа кој ќе работи во одредена работа? Ако тие се токму она за што сте се надевале, поставете ја нивната плата повисоко на скалата. Човек кој има околу половина од она што го замислувате, треба да биде дел од скалата, додека некој што е помалку идеален натпревар ќе биде кон дното.

Откако ќе ги утврдите Вашите плати, ќе треба повторно да ги ревидирате на годишно ниво за да осигурате дека ќе обезбедите фер плата за наградување и да продолжите со стапката на инфлација. Не гледај компензација на вработените како нешто поставено во камен. Останувајќи флексибилно и прилагодување по потреба ќе Ви помогне да ги задржите Вашите врвни вработени и да продолжите да привлекувате талентирани

Се надеваме дека овој краток водич за начинот на плаќање на вработените ќе Ви помогне да ги надминете сите стравови, сомнежи или прашања што можеби ги имате за плаќање на Вашите вработени. Ќе се вратиме во некоја точка во иднина со натпис што ќе се нурне подлабоко во покомплицираните аспекти на ова прашање преку помагање на Вашиот бизнис да ги разбере работите како даноци на плати, за плаќање на вработените.