Внимавајте на вашите кредити и водете ред да не Ве закочат

Од време на време, можеби ќе треба да аплицирате за заем или да ги пречекорите финансиите  за да го проширите бизнисот, да купите опрема или да финансирате некој друг аспект во своето работење. Ова  кога се има добра кредитна историја станува многу важно.

За воспоставувањето и одржувањето на добар кредитен запис е потребно време и може да биде предизвик во тешки финансиски времиња. Ова е причината зошто не треба да добиете кредит за непотребни трошоци, бидејќи може да стане примамливо да трошите повеќе пари отколку што имате, за работи кои се само “убави да ги имате”.

Користењето на еден кредит  за плаќање на друг, исто така, го отежнува овој неправилен круг.

Добивање на кредитен отпечаток

За да добиете кредит, мора да имате кредитна историја. Ако никогаш не сте купиле нешто на кредит, размислете за аплицирање за бизнис кредит или деловна кредитна картичка за да воспоставите кредитна историја за вашиот бизнис.

Потоа можете да започнете со изградба на учинокот, односно добра евиденција. За да го направите ова, само трошете пари онолку  колку што можете да ги вратите и секогаш да ги исплатите до крајниот рок, што ќе покаже дека сте одговорни за ракување со пари и сериозно  ги сфаќате долговите.

Не земајте премногу кредити, бидејќи тоа негативно ќе влијае на Вашиот кредитен рејтинг. Повеќето доверители генерално ќе ви одобрат за повеќе кредити отколку што реално може да си ги дозволите, затоа обидете се да користите не повеќе од 50% од вашиот кредит. Запомнете, колку повеќе имате долг, толку повеќе го ставате во  ризик  вашиот бизнис кога ќе ви биде тешко.

Ако не можете да направите плаќање, од која било причина, контактирајте ја  Вашата банка или доверителот, објаснете ја Вашата ситуација. Повеќето ќе се согласат за мали исплати, а не за плаќање на сите.

Соочување со кредитниот сид

Ако се одбијат за кредит, дознајте зошто. Би можеле да ве одбијат поради разни причини, вклучувајќи ги и неисполнувањето на условите за минимален приход на доверителите или не се соодветни за вашата компанија или  за работа во потребниот временски период.

Вие исто така може да бидете одбиени, бидејќи вашиот бизнис – или вие со свој личен капацитет – кој е  “црн”. Ако е така, ќе мора да пробате да го исчистите овој запис, или ќе имате проблеми да добиете кредит од секого  за било што.